Behandling

Endometrios behandlas på en rad olika sätt där det vanliga är att börja med standard minipiller samt smärtlindrande och sen om behov finns gå över på kraftigare hormonbehandlingar och som sista utväg operationer. Behandling för endometrios delas in i tre kategorier: Medicinsk behandling med hormoner, Medicinsk behandling med smärtstillande, Kirurgis behandling.

Medicinsk behandling med hormoner:

Som första steg i behandling av endometrios används vanliga preventivmedelp-piller. Generellt används minipiller eftersom de saknar östrogen och därmed i större utsträckning förhindrar menstruation. Målet med hormonell behandling är att motverka menstruation eftersom blödningar ökar risken för infektioner från endometrioshärdar samt ökar risken för spridning och bildande av nya härdar. I vissa fall skrivs p-piller ut i en dubbel dos för att ge bästa effekt. Om behandling med vanliga p-piller inte fungerar som önskat finns det kraftigare hormoner att ta som försätter den drabbade i klimakteriet så länge hormonerna används.

Medicinsk behandling med smärtlindring:

Smärtlindrande och antiinflammatorisk medicin används i två syften. Det ena är givetvis att linda smärtan hos den drabbade men det viktigaste syftet är att motverka de inflammationer som uppstår av endometrioshärdarna. Endometrios är klassad som en kronisk inflammatorisk sjukdom eftersom det ständigt uppstår nya inflammationer i buken på grund av härdarna och cystorna. Att häva dessa inflammationer och hålla dem i schack motverkar risken att det bildas ärr och nervskador som sen inte kan behandlas bort. Att minska inflammationerna som följer av endometrios är ett viktigt steg för att motverka livslånga men.

Kirurgi:

Att behandla endometrios med kirurgi är något som görs som en sista utväg. Det finns olika typer av kirurgisk behandling. Den vanligaste är att operera bort endometrioshärdar, sammanväxningar och cystor. Detta görs i de fall där endometriosen ger stora besvär som inte förbättras av behandling med hormoner. Stora cystor som riskerar att spricka kan rensas bort genom en operation för att förhindra större blödningar och besvär som kan uppstå om en cysta spricker.

Vid riktigt stora besvär kan det vara nödvändigt att operera bort livmodern samt eventuellt äggstockarna och ibland även äggledarna, det vill säga att göra någon form av hysterektomi. I vissa fall tas hela livmodern, livmoderhalsen och äggstockarna bort, i andra fall kan äggstockarna lämnas kvar för att motverka att patienten hamnar i klimakteriet. Det hela beror på hur endometrioshärdarna sitter och hur stora besvären är. I samband med en hysterektomi är det oerhört viktigt att resten av buken noga genomsöks efter härdar. Om det finns härdar kvar i magen kan dessa i vissa fall producera eget östrogen och ha en egen ”menstruationscykel” med blödningar och smärta.

 

Vilken behandling du kan komma att behöva är individuellt. Det gäller att testa sig fram för att hitta den metod som lindrar så mycket besvär som möjligt. Om behandling sker i tid kan du komma att bli symtomfri så länge behandlingen fortgår.

 

Källor:

1177

Danderyds sjukhus

”Fråga gynekologen” på TV4 (inslag finns under ”mediabevakning”)

Internetmedicin.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s