Diagnos

Endometrios är många gånger en svårdiagnostiserad sjukdom. Detta beror på att det är så individuellt hur sjukdomen visar sig hos olika personer. Vissa har inte ont alls men har massor av cystor och sammanväxningar de inte vet om. Andra har så små endometrioshärdar att läkarna knappt kan se dem ens vid en operation samtidigt som patienten har svåra smärtor på grund av sin sjukdom. Eftersom det inte går att klart säga ”såhär är det vid endometrios” misstas ofta sjukdomen för andra diagnoser, till exempel IBS/Irriterad tarm, allergier, PMS eller psykisk ohälsa. laparoskopi1

Det säkraste sättet att diagnostisera endometrios är via titthålsoperation, eller laparoskopi som det heter på sjukvårdsspråk. Vid en titthålsoperation går läkaren in med verktyg via två eller tre små snitt i buken. Med hjälp av en kamera kan läkaren undersöka organen och insidan av bukväggen för att leta efter sammanväxningar, cystor eller härdar. Vissa har tydliga utbredda härdar medan andra har små som kan missas om läkaren inte är väldigt noga i sitt sökande och vet vad hen ska leta efter. Att göra en titthålsoperation vid misstanke om endometrios kräver en expert just för att operera på rätt sätt och leta efter rätt saker i magen. Om endometrios hittas i buken är det vanligt att behandlande läkare bränner eller skär bort härdar och sammanväxningar för att på så sätt försöka lindra besvären de kan ge.

Eftersom en operation i sig kan trigga igång smärtskov är ökad kunskap om endometrios så att det kan ges diagnos via symtom väldigt viktigt. Idag finns mycket okunskap om endometrios i vården och en diagnos baserad på symtom tas inte alltid på allvar. Utöver risken att misstros ifall endometrios inte är fastställd via en operation finns också risken att endometriosen redan gjort stor skada i buken vilket inte kan upptäckas på annat vis än en operation. Detta gäller i synnerhet för lite äldre patienter där det finns mer möjlighet att de haft endometrios länge.

En myt som fortfarande kan förekomma inom vården är att endometrios ska kunna ses vid ett endometriosvaginalt ultraljud. Detta stämmer inte alls.Vid ett vaginalt ultraljud kan cystor och i bland större härdar som sitter på äggstockar och äggledare ses, men endometrios som sitter på andra organ inne i magen eller inte är speciellt utbredda kan fortfarande bara ses via en titthålsoperation. Eftersom alla inte har cystor trots endometrios kan en felaktig syn på vaginala ultraljud orsaka att patienter inte diagnostiseras med endometrios trots att de är drabbade.

Idag är en titthålsoperation fortfarande det absolut bästa sättet att diagnostisera endometrios, att kunna se hur pass utbrett endometriosen är samt sätta en diagnos som kommer tas på allvar inom vården. Om du misstänker att du har endometrios är det värt att ligga på om att få göra en titthålsoperation genomförd av en kunnig läkare som vet vad hen ska leta efter.

Källor:

1177

Internetmedicin.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s