Symtom/Vad är endometrios?

Hur uppstår endometrios och vad är det?
Endometrios är en sjukdom som människan vetat om länge men det finns ingen fastställd teori till varför vissa drabbas av endometrios och andra inte. Däremot vet vi vad endometrios är, nämligen en kronisk sjukdom som drabbar ungefär var tionde person med livmoder.
Endometrios har fått sitt namn efter livmoderslemhinnan, endometriet, då sjukdomen innebär att livmoderslemhinna bildas på fel ställen i kroppen, vanligen på organ i bukhålan.

En frisk livmoder är slät och har en blank, ”glatt” yta. Vid livmoder550pxmenscykelns början blir livmoderslemhinnan inne i livmodern tjock och fylld av blod. Vid graviditet fäster ett ägg i denna slemhinna men om ägget inte befruktas stöts slemhinnan ut tillsammans med blod, det vi kallar för menstruation. (Till höger en bild av en frisk livmoder. Bild från 1177.se.)

En teori bakom endometrios är att menstruationsblod kommer ut via äggledarna till bukhålan och att rester från livmoderslemhinnan då kan få fäste på organ eller i bukväggen. När livmoderslemhinna fått fäste på tex en äggledare bildas en så kallad ”härd”. Härdarna växer i cykel på samma sätt som den normala livmoderslemhinnan. Vid menstruation börjar även härdarna att blöda vilket ger upphov till inflammationer. Av denna orsak är endometrios klassad som en kronisk inflammatorisk sjukdom.

Härdarna kan växa på olika sätt hos olika personer. Hos vissa blilivmoder2r de väldigt utbredda och kan skapa sammanväxningar mellan organ. Hos andra kan de växa mer inåt i organen och ge upphov till skador på nerver. Immunförsvaret städar ibland bort endometrioshärdar vilket kan lämna ärrbildning på organen. Hur stora härdarna är säger inget om hur allvarlig endometriosen är eller vilka besvär den ger. (Till höger en bild på livmoder med endometrioshärdar.)

Symtom på endometrios

Det finns en rad olika symtom på endometrios, den som är drabbad kan ha en eller flera av dessa symtom. Det bästa sättet att fastställa endometrios är genom titthålsoperation men många gånger ställs diagnos av en gynekolog utifrån symtom. De vanligaste symtomen på endometrios är:

ribbon Smärta: Kraftig smärta framförallt i samband med mild-endometriosismenstruation men även vid ägglossning och för vissa finns en molande värk hela tiden som blir kraftigare vid menstruation. Smärtan håller generellt också i sig även vid intag av receptfria värktabletter. Graden av smärta säger inget om hur utbredd endometriosen kan vara. Vissa har inte ont alls men massor av endometrioshärdar och andra har kraftig värk men bara ett fåtal små härdar. (Bild till höger på färska endometrioshärdar.)

ribbon Kraftig blödning i samband med mens: Det är väldigt vanligt med kraftiga blödningar i samband med menstruation. Det är också vanligt med så kallade mellanblödningar, det vill säga mindre blödningar som kommer mellan menstruationerna.

ribbon Cystor: Många med endometrios får cystor framförallt påchokladcysta äggledarna. Dessa uppstår som ett sätt för kroppen att kapsla in endometrioshärdar. Framförallt är så kallade ”chokladcystor”, som fått sitt namn efter den svartbruna vätska de är fylla med, vanliga vid endometrios. (Bilden visar en chokladcysta som töms på innehåll.) Cystorna ses med vaginalt ultraljud men blir de stora kan de tom upptäckas av att de känns om en trycker försiktigt på magen.

ribbon Infertilitet: Eftersom endometrios ofta leder till att äggledarna växer ihop är det vanligt att det är svårt att bli gravid vid endometrios. Bland infertila som fått hjälp med graviditet via IVF beräknas nästan hälften ha endometrios. Många gånger upptäcks endometrios först i samband med infertilitetsutredningar.

ribbon Oregelbunden mens: Många med endometrios har en oregelbunden menstruation. För vissa kan mensen komma med långa mellanrum och för andra blir det tvärt om och mensen kommer med bara korta uppehåll.

ribbon Samlagssmärtor: Endometrios ger ofta upphov till smärta vid samlag, speciellt vid penetration. Detta kommer av att livmodern blir öm, speciellt om det sitter härdar av endometrios på livmoderhalsen. Vid penetration kan det stöta emot nära dessa härdar vilket ger upphov till smärta, en smärta som ibland kan sitta i nån dag efteråt.

ribbon Problem att kissa eller bajsa: Magproblem är vanligt i samband med endometrios. Ofta feldiagnostiseras endometrios som IBS just för att magen strular, omväxlande förstoppning och diarré är inte ovanligt. Smärta i samband med toabesök som misstas för urinvägsinfektion är också vanligt. Om du ofta får urinvägsinfektioner som inte hjälps med antibiotika kan det bero på endometrios. Många har också problem att bajsa på grund av smärta i analen samt förstoppning. Detta kan bero på att endometrios sitter på ändtarmen.

ribbon Värk i ljumskarna: Många upplever en form av ”falsk ischias” där smärta strålar från ländrygg/ljumskar ut i låren.

ribbon Feber: Många får feber i samband med menstruation, eller ihållande feber utan någon uppenbar orsak. Detta kan bero på inflammationer som startas av endometrioshärdarna, speciellt om de blöder i samband med mens.

Du behöver inte ha alla dessa symtom för att ha endometrios, vissa har bara en eller två medan andra prickar in så gott som alla plus mer ovanliga symtom. Det viktigaste är att kolla upp sig ordentligt om något inte känns som det ska eller du bara är orolig över att något kan vara fel.

 

Källor:

Internetmedicin.se

1177

En reaktion på ”Symtom/Vad är endometrios?

  1. Har ännu en gång besökt kvinnokliniken akut, pga svår mensvärk. Och jag blir bara mer och mer uppgiven. Jag förklarar precis allt, men det känns inte som de lyssnar. De flesta av de symtom ni skrivit om här upplever jag i stort sett dagligen. Kanske är jag fånig som blev ledsen efter läkarbesöket idag, han kände att tjocktarmen var ”överfull” och att jag alltså var förstoppad. Det är ju inte som att jag missat det… jag förklarade att det GÅR INTE att bajsa, för jag får så in i helvete ont bak mot svanskotan. Han nickade och hummade. Frågade om jag hade problem att kissa. Jag svarade att det känns som en konstant urinvägsinfektion. Han skrev ut citodon mot smärtan -tack och lov- och sa att jag skulle återkomma om jag fick feber. Jag blir bara så ledsen. Inte för att läkaren var dålig, men för att de inte har tid. För att de inte vill försöka ta reda på om det faktiskt är endometrios. Än verkar jag inte ha några sammanväxningar, men eftersom de inte tar sig tid är det väl där jag kommer hamna till slut. Barnlös och full av sammanväxningar. Förlåt för ett långt och ganska bittert inlägg bland kommentarerna… jag hade bara ett sånt behov av att få ut detta. Sitter i sjukhusets entré och bara grinar. Är så trött och ledsen och jag har egentligen ingen att prata med om detta. Ber om ursäkt än en gång…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s